HTML

Téli tábor 2009

Szandavári Diáktábor, január 29.-február 1. info: telitabor2009@gmail.com

Friss topikok

  • pádámf: Ilyen jellegű kérdésen egyszer már én is törtem a fejem, a ti felvételi kérdőíveteket megelőző idő... (2009.01.20. 01:31) Kúllista 8. epizód
  • jucusmester: nekem is, de bevállaltam:D (2008.12.25. 17:54) Kúllista 3. epizód
  • attilaj: pestrő is lehet ám stoppolni. 196-os busz végállomásától. vagy a 104-es, 204-es is elvisz egy jó d... (2008.12.16. 17:01) A helyszín
  • zseton: mondj inkább distinkciót, az még kúlabb:) (2008.12.16. 11:52) Különbségek

Program #1: Heller Ágnes

teknőc.ernő 2008.12.24. 13:23

Álmodtál már arról, hogy van valaki, akitől megtudhatod a tutit múltról, jelenről és jövőről , majd elmehetnél vele kirándulni? Kedves wanabe tekes, álmod valóra válhat Szandaváron. Ugyanis nem kisebb társadalomtudományi celebritás lesz táborunk vendége, mint a filozófia nagyasszonya, minden ellenzékiek nagymamája, az örökifjú Heller Ágnes.

Marxista újítóból lett liberális demokrata (majd onnan állítólag neokon), politikai okokból margóra tett értelmiségiből nemzetközileg ismert és elismert tudós.

Fizikus szeretett volna lenni, amíg be nem tévedt Lukács György egy előadására az egyetemen, és bár saját bevallása szerint egy szót sem értett belőle, tudta, hogy neki ezzel kell foglalkoznia. Lukács többi tanítványával együtt az úgynevezett Budapesti Iskolában (az ő tanítványaik, az ún. Lukács-óvoda tagjai voltak az SZDSZ alapítói) a marxizmus megújításán és a dogmáktól való megszabadításán dolgozott, annak pluralitását hirdette, ezért nem válhatott elismert gondolkodóvá Magyarországon. A ’60-as évek közepén többször is rendezett Korcsulai Nyári Egyetem meghívásainak köszönhetően viszont bekerült a kurrens baloldali gondolkodás nemzetközi vérkeringésébe, ettől kezdve jelentek meg írásai nyugati folyóiratokban.

1977-ben , több más lukácsistával együtt elhagyta az országot, Melbourne-ben, majd New York-ban, a New School-ban  tanított, és tanít ma is  Hannah Arendt katedráján.

Tudományos írásaiban főként történet- és morálfilozófiával, később posztmodern elméletekkel foglalkozik, de a legkülönbözőbb közéleti témákban is ki szokta fejteni véleményét, konferenciák, tv és rádióműsorok rendszeres meghívottja.

A téli táborban a rendszerváltás óta történt eszmei, politikai és társadalmi változásokról fogunk vele beszélgetni (nomeg persze, amiről még szeretnénk).  De nemcsak beszélgethetünk, hanem kirándulhatunk is vele, ugyanis Heller néni nagy túrázó hírében áll, állítólag igencsak föl kell kötni a gatyáját, aki utól szeretné érni (pláne, ha nem a biciklizős fajta tekes vagy, és még a pénteki focizásra sem jársz el).

Még egy ok, hogy legyere a Tekes téli táborba!

(szöveg: Dénes)

Anyagok a témában: Heller Ágnes a Zárórában

                                 Heller Ágnes: az életforma forradalma kell

Címkék: program

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tek-telitabor.blog.hu/api/trackback/id/tr39839900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása